Vakantie Dalmatie

 

Dalmatie

 

Dalmatië ligt in het zuiden van Kroatië en is onder te verdelen in Noord en Zuid Dalmatië. Dalmatië is de streek met de langste kustlijn van Kroatië. Ook beschikt Dalmatië over de meeste eilanden van het land. De kust van Dalmatië wordt gekenmerkt door de vele eilandjes, rotsen, grote en kleine inhammen en baaien. De kust van Dalmatië is erg indrukwekkend en mooi. Dalmatië heeft ook de beschikking over veel mooie stranden waar heerlijk genoten kan worden van het mooie weer. Bijna alle resorts, hotels, campings, appartementen en de meeste vakantiehuizen zijn gelegen aan de kustlijn en op de vele eilanden die Dalmatië rijk is.

 

Geografie van Dalmatië

Zoals hierboven beschreven bestaat Dalmatië uit twee gebieden. Noord en Zuid Dalmatië. Dalmatië is gelegen in het Zuidwesten van Kroatië. De zuidkant van Dalmatië ligt geheel aan de kust en telt vele schitterende eilandjes. Het Noorden van Dalmatië staat ook wel bekend als het Zadar en Sibenik Riviera, omdat de kuslijn tussen deze twee badplaatsen ligt. Sibenik en Zadar zijn de twee grootste steden in Noord Dalmatië. De kustlijn van Zuid Dalmatië staat ook wel bekend als Dubrovnik Rivièra. Dit gebied loopt van Ploce tot het begin van Montenegro. De Dubrovnik Riviera wordt kort onderbroken door Bosnië-Herzegovina. Dubrovnik is het grootste en populairste gebied van deze regio. Voor de kust van dit gebied liggen de bekende eilanden Lastova, Mljet en Korcula. De kust van de Kroatische streek Dalmatië bestaat uit veel kiezel stranden, rotspartijen, baaien en een groen mediterraanse invulling.

 

Klimaat van Dalmatië

dalmatieHet klimaat van Dalmatië is Mediterraans. Dalmatië heeft te maken met warme zomers en zachte winters. Tussen Noord en Zuid Dalmatië zit ook nog verschil. In het Zuiden van Dalmatië is het doorgaans enkele graden warmer dan in het Noorden. Het scheelt al snel zo’n 3 tot 5 graden. Ook heeft Zuid Dalmatië meer zonuren dan het Noorden. In het Noorden van Dalmatië regent het iets meer dan in het Zuiden per jaar. De populairste vakantiemaanden zijn juli en Augustus. In het voor en naseizoen kan men hier ook prima een vakantie vieren. Vooral de maanden september, oktober en november zijn zeer geschikt om nog een vakantie te vieren in het Zuiden van Dalmatië.

 

Accommodaties in Dalmatië

Dalmatië kent een groot gebied waar vakanties gevierd kunnen worden. Er zijn verschillende soorten vakanties die in dit gebied kunnen worden gehouden. Er kan een actieve vakantie in Kroatie worden gehouden, een rondreis of een relaxvakantie. Ook zijn er veel verschillende accommodaties waar een vakantie in Dalmatië gehouden kan worden. De meest voorkomende accommodaties zijn: hotels, appartementen, campings, vakantiehuizen en bungalows. Dalmatië is rijk aan deze type vakantieaccommodaties. Hotels en appartementen zijn de populairste vakantieaccommodaties in Dalmatië.

 

Bezienswaardigheden en leuke activiteiten in Dalmatië

In Dalmatië is erg veel te doen. Op de mooie stranden zijn veel eet en drinkgelegenheden te vinden. Ook worden er in de avond veel strandfeesten georganiseerd. In de mooie pittoreske dorpjes en steden kan men goed winkelen. Er zijn veel winkeltjes die gericht zijn op toeristen. Deze dorpjes beschikken vaak over historisch centrum waar ook goed gegeten kan worden. Naast de mooie dorpjes is er veel natuurlijk schoon waarvan genoten kan worden. De kust van Dalmatië kent veel mooie baaien en eilanden waar men vanaf de kust naar kan kijken. Populaire bezienswaardigheden die men kan bezoeken wanneer men Dalmatië aandoet tijdens een vakantie zijn de Elafitit eilanden, Knin Fort, de Nationale parken Krka en het Historisch Dubrovnik. Al met al is Dalmatië één van de mooiste vakantiestreken van Kroatië.

Bekijk alle reizen in Dalmatie